Animals_for_ever
Un animal după definiţia clasică este o vieţuitoare (fiinţă vie) care nu poate produce energia necesară prin fotosinteză fiind nevoit să se hrănească cu plante sau animale, necesitānd oxigen pentru respiraţie. Cele mai multe animale au organe de simţ necesare deplasării nefiind legate de un loc ca plantele. Ştiinţa care se ocupă cu studiul animalelor este zoologia. Din punct de vedere taxonomic regnul animal este o subīmpărţire īn biologie a vieţuitoarelor īn regnul vegetal (plantele) şi regnul animal, eucarioten, care sunt diferenţiate de regnul vegetal prin faptul că celula nu mai are un perete celular ci numai o membrană celulară. In mod uzual animalele sunt considerate (Metazoa) (pluricelulare) cu toate că pe arborele filogenetic apare şi grupa Protozoa care nu este o grupă monofiletică limitată, ci cuprind şi alge care ar aparţine după unii plantelor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
Animals_for_ever | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ANIMALS_FOR_EVER

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlexandraBuc89 din Bucuresti
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 65 ani
Animals_for_ever / Pesti / Mreana Moderat de raluca_i_love_animals
Autor
Mesaj Pagini: 1
I_Love_Animals
Administraor - iubitor de animale si plante

Din: Animalia
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 212
Mreana este un peste deosebit de raspandit, cu precadere in Europa Centrala, unde poate fi gasit in aproape toate raurile. Este o buna inotatoare, ea parcurgand zilnic distante relativ mari in cautarea hranei. Exemplarele mai tinere se deplaseaza in grupuri, spre deosebire de cele mature.

Fata de celelalte specii de pesti, mreana poate fi usor recunoscuta dupa o serie de particularitati, printre care si aspectul exterior placut, chiar frumos.
Corpul alungit, aproape la fel de gros pe toata lungimea, de culoare verde-cenusie sau galbena-aurie, cu cele doua perechi de mustati prevazute cu cate un fir rosu pe toata lungimea lor, gura inferioara, cu buze groase, sunt alte semne dupa care poate fi recunoscuta mreana.

O alta particularitate o constituie prima radie a inotatoarei dorsale, care datorita osificarii a devenit un os puternic, orientat spre coada. Inotatoarea de sub coada nu ajunge pana la inceputul inotatoarei caudale, care este adanc decupata, in forma de "coada de randunica". Pe pielita dintre radiile inotatoarelor se disting puncte negre.
Adeseori, corpul mrenei este acoperit de solzi mici si este presarat cu puncte de culoare neagra.
Mreana are un corp relativ mare. In apele noastre, mreana creste relativ mare, ajungand pana la 10 kg greutate. Lungimea obisnuita este de 35-60 cm, iar greutatea medie de 1-2 kg; intalnim insa adeseori si exemplare cu o lungime de 70-80 cm, a caror greutate atinge chiar 4 kg.
Se hraneste mai ales noaptea, cu viermi, rame, moluste, larve de insecte, pestisori, melci si unele crustacee mici care traiesc pe fundul apei. Consuma in general hrana de origine animala, dar nu-i displac nici resturile vegetale de pe fundul raului, intrate in descompunere, devorand uneori chiar si icrele depuse de alti pesti pe albia raului.
Masculii devin maturi din punct de vedere sexual mai devreme decat femelele, care depun primele icre, de obicei, la varsta de 4 ani. In perioada premergatoare reproducerii, pe capetele si spatele masculilor adulti apar acele mici proeminente cornoase, denumite tuberculi granulosi, iar pe partile laterale se contureaza dungi transversale albicioase, care dispar la cateva zile dupa reproducere.

Perioada de reproducere are loc intre lunile mai-iulie, in functie de regiunea geografica. In functie de greutatea corporala, o femela depune 5000-12000 de boabe de icre de culoare galben-portocalie, cu un diametru de 2,2-2,5 mm. Icrele sunt putin lipicioase, fixindu-se astfel usor pe pietrele sau pietrisul care acopera albia raului. Icrele de mreana nu sunt comestibile, prezentand un anumit grad de toxicitate.
Durata de viata a unei mrene este de 15 ani.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la